Psihologia copilului (II)

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Saso spune:

liviujuristu'

frumos spus! e tare adevarat! dar ca o mamica de mai sus.. si eu ma pling la fel! nu exista tata..( ca numai noi doi sintem) tata lucreaza de dimineata pina seara...se intilnesc..dar e tot timpul mama: MAMA

nu ma lasa nimic! ma impindge de pe scaunul de la comp..ca stie ca nu-i acord ei atentie daca sed acolo..si nu am voie sa am nici o activitate fara sa ia si ea parte le ea! am foarte multa rabdare.. dar de o vreme incoace..parca imi incearca limitele! de ex..
am remarcat ca eu cred de oboseala are momente in zi cind se lovea cu palmele peste frunte! asta acum ..1 luna!..am ignorat.. tinind-o de maini si atragindu-i atentia spre altceva! acum.. cind ma duc s-o schim o pun pe pat.. si ea nu vrea.. atunci incepe si se loveste iar! stie ca nu-mi place...si tocmai de asta!
sau ..mergem pe strada toti 3 eu ies cu ea afara intre timp vine si tata.. venim acasa! si .. ea vrea in brate.. ii spun acum du-te la tata.. ca mama te-a avut toata ziua in brate si tata te iubeste!

ea nu si nu! asa ca aratam.. super.. mama cu bb in brate ..si tata impingind caruciorul gol!

inca ceva.. intrebare pt carmen:

e normal.. sa nu ii pese deloc ca-i iau alti copii jucariile din mina? e suparata o vad...dar nu intreprinde nimic! striga MAMA MAMA ... ca si cum uite ce mi-a facut!
daca vre-un copil o brischeaza.. in orice mod.. ca o impinge doar.. sau ii ia jucaria.. nu mai sta linga copilul ala! il ignora.. ca si cum ar fi ..aer! vrea sa se joace .. cu orice copii in general.. pina la proba ..daca o bruscheza care-va sau nu! dar sint unele fetitze chiar mai mici decit ea care a impins-o.. are oarecum frica de ele! se poate...??
ce sa fac? sa fac ceva? sa insist??in ane juca cu el si ai spune.. ia-ti jucaria.. sau daca fetitza te impinge impinge-o si tu? sa-i spun??? nu stiu.. cum sa ma comport.. nu vreau sa fie ..sa-i de-a mama ajutorul..tot timpul.. vreau sa se ..descurce.. doar e destul de inalta si puternica.. dar parca-i o floare.. ea nu loveste( numai pe mama.. desi eu n-am lovit-o nici macar in gluma!! )

multumesc carmen!

si raspunsul tau de data trecuta m-a linistit! iar am nevoie de tine!
daca n-as fi facut arhitectura .. atunci.. as fi ale meseria ta!


Nathalie si Sofi
http://www.nathalie.net.ms/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Draga Karmen,
Am nevoie de un sfat in legatura cu prima zi de gradinita.
De luni o vom duce pe fetita noastra, Roxana, 3 ani si 3 luni, la gradinita, orar de 4 ore.
De ceva timp o tot pregatim, in plus de vreo jumatate de an si ea e nerabdatoare sa mearga la gradinita.
Acum doua zile am fost impreuna sa vedem gradinita, Roxana a cunoscut educatoarele, a vazut copiii jucandu-se si mancand, s-a asezat pe un scaun cu ei la masa si aproape a uitat de noi. Cand ne-am intors acasa a spus ca noi doua vom merge impreuna la gradinita, i-am explicat ca acolo nu merg si mamicile, ci doar copiii. Parea sa inteleaga, dar dupa o jumatate de ora iar se repeta discutia.
Ieri a uitat ca trebuie sa mergem amandoua la gradi, iar astazi, surpriza! Mi-a spus destul de revoltata, aproape cu superioritate, ca numai ea va merge la gradinita, ca mamicile nu au ce cauta acolo (ce, am vazut eu vreo mamica acolo?), ca eu deja am fost la gradinita. Pentru mine este un semn bun, dar am totusi un mare semn de intrebare.
Problema este ca ea nu stie limba engleza. Stie cateva cuvinte si expresii, dar nu suficient sa se poata intelege cu cineva. Am inceput sa o invatam cum sa ceara apa si sa se ceara la toaleta, prinde repede.
Dar ma gandesc ca daca va plange in primele zile, cum vor putea educatoarele sa o linisteasca, sa ii explice?
Educatoarele mi-au spus despre anxietatea de separare si m-au invitat, daca doresc, sa stau cu ea oricat, chiar si toata ziua, si asta nu numai in prima zi, ci pana se va obisnui.
Cand am inceput serviciul la 2 ani (ai ei), Roxana a ramas cu soacra mea la noi acasa si s-a comportat foarte bine, nu a plans deloc dupa mine. De cand suntem in Canada a mai stat cateva ore pe saptamana cu o doamna romanca, pe care nu o cunoscuse inainte. La fel, nu au fost probleme. Deci avem "antecedente" bune la despartiri. Dar de data asta, pe langa despartire, pe langa mediu complet nou, mai e si bariera limbii.
Si ma tot intreb ce sa fac. Sa merg acolo si sa stau cu ea cateva ore, la nevoie toate cele 4 ore? Dar asta nu va insemna ca va trebui sa stau in fiecare zi? Sa am incredere in capacitatea ei de adaptare (e foarte sociabila si e innebunita dupa copii) si sa o las singura de la inceput, ca sa stie ca asa vom face mereu?
Pe de alta parte ma gandesc ca educatoarele m-ar putea suna, daca vor vedea ca Roxanei ii e foarte greu. Ele sunt mai increzatoare si relaxate decat mine, oricum.
Te rog, da-mi un sfat, ca ma tot framant de cateva zile si as vrea tare mult sa fie o experienta buna pentru ea.
Iti multumesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karmen spune:

Donia,
Parerea mea este s-o lasi singura din prima zi si sa ai incredere in capacitatea ei de adaptare. Fetita este destul de receptiva la schimbari si cred ca va reusi. Exista multe alte metode de a linisti un copil atunci cand e suparat decat sa-i vorbesti. Oricum ce ar fi de zis? Ea stie ca o vei lua la ora X, ca o iubesti, etc. Asta stie de la tine. Asa ca educatoarele vor sti s-o linisteasca, si in scurt timp fetita va invata repede limba, interactionand cu alti copii. Pe scurt, ai incredere in ea. Uneori parintii isi fac mai multe probleme decat exista ele. Daca intredevar exista o problema de adaptare, dupa 2-4 luni, atunci, mai vorbim, poate e cazul sa schimbi strategia: sa stai putin cu ea, acolo, etc.

Carmen Ghilescu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karmen spune:

Saso,
Ti-am raspuns partial la aceasta intrebare si data trecuta la o alta intrebare pusa de tine (cu luatul jucariilor din mana in parc). Ea este inca mica (are 1 an si 3luni?, parca...)si apeleaza des la tine pentru a-i rezolva conflictele. Treptat ofera-i un spatiu de libertate ca sa incerce sa se descurce singura in anumite situatii. E firesc ce se intampla cu ea, este vorba de dependenta afectiva de mama, atat de puternica in jurul varstei de 1 an jumatate. Am mai vorbit despre asta la ale intrebari.

Carmen Ghilescu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karmen spune:

URA! Plec la mare. Asa ca, voi lipsi din zona vreo 1-2 saptamani. Ne intalnim atunci.

Carmen Ghilescu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Saso spune:

multumesc carmen!

stiu ca ai raspuns si am citit si ce ai scris s pt alte mamici!
doar ca ..asa comportamnetal.. mai am aci un ex de fetitza mai mica cu 2 luni..e nu-i pornita dupa mama-sa!
ea o stiga si fetita fuge in directie opusa.. fara a se juca.. nu mi se pare.. nici asta ..nimic rau doar ca fetitza nu o mama-mama pe ma-sa ! de aia ma gindeam ca noi avem o mimoza.. si ca ce sa fac eu cu mimoza mica.. sa o protejez.. si sa ma bag in conflictele copiilor..saU SA O LAS SINGURA SI DOAR S-O URMARESC?

ITI MULTUMESC!

Nathalie si Sofi
http://www.nathalie.net.ms/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danis spune:

distractie placuta si te ateptam cu noutati si cu noi intrebari :))
cu drag,
danis

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Multumesc pentru raspuns, Carmen, m-ai linistit. Cred ca anxietatea de separare e mai mare la mine, poate de aia m-au invitat educatoarele sa stau acolo.
Iti doresc concediu frumos si vreme buna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura B spune:

Concediu placut, Carmen!

Donia, cum s-a comportat Roxana in prima zi de gradi? Pe 1 septembrie am sa o duc pentru prima data pe Diana la daycare, pentru 8 ore/zi. Am deja emotii mari! Fata mea are numai 1 an si 5 luni, si pana acum nu am fost separate decat de foarte putine ori si pentru maxim 4 ore (pentru examene sau dentist), timp in care ea era cu Andrei. Altfel, la fel cum povestesti tu despre fetita ta, si Diana e sociabila, s-a jucat singurica (aproape ca pe noi ne-a ignorat) in casa doamnei la care urmeaza sa mearga, iar limba nu cred sa fie o bariera la varsta asta.

Laura
Poze noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gen68 spune:

salutare, mamici.carmen, iti urez zile insorite la mare (depinde la ce mare te duci, ca la noi la mare, la cta, a plouat si a fost un frig, brr. azi e mai bine, a fost soare toata ziua, dar bate vantul).
totusi, sa stii ca nu scapi, iti dam teme pentru intoarcerea din concediu.
am si eu o ....problema cu al meu baiat, are 4 ani si vrea sa fie... inaintea tuturor. mergem pe strada frumos, el in fata mea. asta nu e o problema, dar daca ne depasesc persoane, el fuge inaintea lor, si efectiv se baga in picioare lor. strig dupa el sa stea pe loc, si imi zice ca el vrea sa fie inainte, de ce il depaseste lumea?
o data s-a si impiedicat, si a cazut cat era de lung, tot asa incercand sa treaca inaintea altor persoane.

Mergi la inceput