Biserica Ortodoxa si actiunile caritabile

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mirela.d spune:

Vin cu o completare.
In ceea ce priveste ajutoarele pe care Biserica le da, poate intr-adevar ar trebui sa fie mai consistente dar asa cum am mai citit, nu este singura care nu ajuta pe cat se doreste.
Dar, ma repet, Biserica iti aduce in primul rabd sprijin moral. De cate ori nu ati intrat intr-o Biserica spunand o rugaciune pentru ca aveati un necaz? Sau pur si simplu multumind lui Dumnezeu pentru ceea ce v-a dat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ligeea spune:

Imi pare rau , dar nu are legatura cu subiectul.
Nu e vorba de mine , eu pot sa-i multumesc lui Dumenezeu si de-acasa , e vorba ca biserica nu se implica nici moral ,nici material
Cum vezi tu implicarea morala a bisericii , prin sarmalele distribuite la mase ?
sau poate prin asocierea in afaceri de tipul ,,sat de distractii si sali de cinema ?
La ce le trebuie afaceri daca se ocupa de ,,suflete ?
In timp copii bolnavi si parintii acestora zac in spitale fara ajutor sufletesc ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

quote:
Originally posted by ligeea

Mirela , doctorii iau ,,spaga , la fisc dai ,,spaga , nu cred ca si biserica ia...spaga .
Aici nu vorbim de salariile preotilor , vorbim de uriasele resurse financiare de care biserica dispune si pe care ...la ce oare le foloseste ?
Ca scopul bisericii este de a alina dureri sufletesti , de acord dar atunci de ce acest lux fatis exprimat , de ce ei nu doneaza pur si simplu banii pe care-i strang din danii si din bussines ?
Sunt sume imense neimpozitate si nedeclarate , daca biserica functioneaza numai pe principiul SRL atunci sa plateasca impozitele aferente



ligeea




Exact Ligeea.Problema nu este ce fac preotii individual cu banii din cutia milei.Problema este de face Ptriarhia cu banii pe care-i are,din alte surse decat donatiile crestinilor.
Cred ca s-a inteles putin gresit.Nimeni nu-i trage la raspundere pe preoti...rand pe rand.Ci pe institutie in sine,pe sefii ei,ca sa ma exprim asa.

ladyJ

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirela.d spune:

Daca stau fara ajutor sufletesc, este vina lor nu a Bisericii. Nu o sa vina preotul sa te ia de mana si sa te duca in Biserica.
Nu vreau sa par cinica dar nu poti da vina pe Biserica sau pe preoti ca sunt oameni care nu cred in Dumnezeu. Daca cineva isi intoarce fata de la Dumnezeu sau de la Biserica doar pentru ca un preot sau mai multi nu i-au ajutat desi aveau posibilitatea, atunci persoana respectiva nu a crezut cu adevarat. Parerea mea.

In ceea ce priveste ajutorul material, sunt de acord cu tine ca acesta ar trebui sa fie mai mare. Dar asta nu inseamna ca o sa desfiintez Biserica sau preotii pentru ca exista niste oameni care se incpataneaza sa tina banii stransi la pieptul lor.

Problema este ca tu vezi Biserica ca pe o institutie nu ca pe Casa Domnului. De aici problemele. Cel putin, mie asa mi-ai facut impresia. Bineinteles ca ma poti contrazice.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

quote:
Originally posted by ligeea

Imi pare rau , dar nu are legatura cu subiectul.
Nu e vorba de mine , eu pot sa-i multumesc lui Dumenezeu si de-acasa , e vorba ca biserica nu se implica nici moral ,nici material
Cum vezi tu implicarea morala a bisericii , prin sarmalele distribuite la mase ?
sau poate prin asocierea in afaceri de tipul ,,sat de distractii si sali de cinema ?
La ce le trebuie afaceri daca se ocupa de ,,suflete ?
In timp copii bolnavi si parintii acestora zac in spitale fara ajutor sufletesc ?

ligeea




Acum am vazut aceasta postare:-)

Da,biserica ar trebui sa se ocupe doar de suflet.Insa daca tot se ocupa si de ´´cele lumeste´´ adica afaceri,bani,profit,investitii,atunci clar,ar trebui sa intervina ceva mai serios in viata crestinului.A crestinului bolnav.A copilului care are cancer.

ladyJ

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

quote:
Originally posted by ladyJ
Nimeni nu-i trage la raspundere pe preoti...rand pe rand.Ci pe institutie in sine,pe sefii ei,ca sa ma exprim asa.


Adica pe superiorii in grad, ca sa ne exprimam si mai bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns desprecopii spune:

Eu il iubesc pe Dumnezeu si pot sa ma rog la el de acasa - nu am nevoie de un intermediar care cara colaci la porci si care nu da doi bani pe cei saraci si bolnavi. Popa este un angajat al unei institutii - primeste salar si contributii de la diverse evenimente ...Nu ma indoiesc ca sunt si prelati nascuti cu har - insa ceea ce dovedeste societatea si realitatea romaneasca imi da alte semnale. Nu consider necesar sa multumesc popii sau preotesei pentru ceea ce imi da Dumnezeu. Ii multumesc in gand LUI.

In oraselul meu de origine din Romania (majoritar ortodox) - am vazut o gradinita catolica - condusa de maicute. Acolo se da o educatie frumoasa copiilor. Exista crese sau gradinite finantate de BOR in Romania? In tara in care locuiesc - exista scoli catolice, protestante, spitale crestine, etc.
La biserica se aduna bani pentru camine de copii din diverse tari sarace (inclusiv Romania) - se organizeaza chete pentru realizarea de diferite proiecte - ca si constructia de scoli in tari sarace, amenajarea de apa potabila, etc.

Nu am inteles insa clar - cum se implica biserica romana la nivel comunitar. Ca parte a societatii - biserica are si datoria de a se implica social si nu doar de a fi un mediu de transmitere divina. Unde sunt cantinele pentru saraci, unde sunt camine de copii ai strazii, unde sunt spitale caritabile ortodoxe?

sau poate cer prea mult.





Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire.
iubesc:www.supereva.ro Blog: http://mirelablog.supereva.ro/dblog/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adita spune:

A dat Megg un citat de pe site-ul patriarhiei, dar se vedea ciudat si probabil nu ati citit. il mai pun eu odata ca sa vedeti ca se face ceva si in domeniul social. poate nu destul, dar se face ceva. si pe langa statisticile astea, cu ce se face la nivel institutional, sunt foarte multi preoti care se ocupa cu actiunile caritabile fara sa trambiteze sa-i stie toata lumea. eu sunt asistent social si am avut tangente cu destule dintre asezamintele de ocrotire ale patriarhiei, am trecut si prin parohii unde preotii nu numai ca ajuta credinciosii care au nevoie, dar o fac chiar profesionist, au asistenti sociali, voluntari, programe si tot tacamul. asa ca nu mi se pare corect ca din pricina unora care s-au facut preoti ca sa aibe bani sa judecati toata preotimea si toata patriarhia. in Biserica Ortodoxa se fac actiuni caritabile, doar ca trebuie sa fii mai aproape de biserica pt a le vedea, nu-s cine stie ce popularizate

- in Biserica Ortodoxa Romana functioneaza 279 asezaminte sociale (237 in 2005), dintre care 91 pentru copii (65), 32 pentru varstnici (25), 92 cantine si brutarii sociale, 37 cabinete medicale si farmacii (33), 7 centre de diagnostic si tratament si 7 centre consiliere, 9 centre pentru asistenta familiilor aflate in dificultate, 1 centru de asistenta pentru victimele traficului de persoane;

- programele sociale ale Bisericii Ortodoxe Romane au ca obiective organizarea si dezvoltarea de servicii de asistenta sociala, in special la nivelul parohiilor, pentru categorii de persoane aflate in situatii de risc social, aflate in asezamintele sociale ale Bisericii si in institutiile de ocrotire ale Statului; prevenirea institutionalizarii copiilor si a persoanelor varstnice singure; infiintarea de noi institutii de asistenta sociala ca alternative la cele clasice de tip rezidential ale statului;

- in 2006, numarul celor care au beneficiat de programele sociale ale Bisericii a fost de peste 268.000 de persoane, din care: peste 93.000 sunt copii din asezamintele sociale ale Bisericii, din familii sarace sau victime ale inundatiilor; peste 17.000 de persoane cu dizabilitati, consumatori de droguri sau alte tipuri de dependente, persoane afectate cu HIV/SIDA, victime ale traficului de persoane etc; aprox. 85. 000 de persoane varstnice din asezamintele de protectie sociala, infiintate si administrate de Biserica, batrani singuri sau in familii; peste 73 000 de familii sarace, fara adapost sau victime ale inundatiilor;

- bugetul cheltuit de Biserica Ortodoxa Romana pentru opera social-caritativa a fost de de peste 37 000 000 LEI, constand in sprijin financiar si ajutoare in bunuri materiale (alimente, imbracaminte, bunuri de larg consum, rechizite pentru copii etc.);

- familiile sinistrate in urma inundatiilor din primavara anului 2006, in special cele afectate de revarsarea Dunarii, au primit ajutoare financiare in valoare de 6 049 555 LEI si sprijin material (alimente, materiale de constructii etc.) in valoare de 5 466 956 LEI.

In urma campaniei Patriarhiei Romane si Societatii Romane de Radiodifuiziune, intitulata Mai puternica decat apele este credinta, au fost construite 18 de case in localitatile Carna si Rast pentru familiile sinistrate in urma revarsarii Dunarii din primavara anului 2006, care au fost inaugurate la 15 decembrie anul trecut. Pe langa aceste locuinte, Arhiepiscopia Craiovei, sprijinita si de alte eparhii, a mai construit in regie proprie alte 8 case in localitatile Bechet, Carna si Negoi si Plosca pentru familiile sinistrate. Concomitent cu actiunea de construire a caselor, Mitropolia Olteniei a derulat un program de asistenta religioasa si sociala de care a beneficiat aproximativ 4000 de persoane din localitatile Rast, Carna, Macesu de Jos, Ghidici si Negoi, judetul Dolj. Sprijinul a constat in oferirea de alimente de baza, legume si fructe proaspete, apa minerala, articole de imbracaminte si incaltaminte, produse igienico-sanitare si medicamente, precum si furaje pentru animale. De asemenea, 60 de familii din localitatea Carna au primit ajutoare financiare pentru acoperirea cheltuielilor de manopera a reconstructiei locuintelor in regie proprie.

Valoare totala a proiectelor destinate sinistratilor din cuprinsul Mitropoliei Olteniei insumeaza peste 3 500 000 LEI.


mamica de patru copilasi : Stefan (18 ian. 2007) , Nectarie Ioan (5 ian. 2005), Elena (21 mai 2003)si Antim (27 sept. 2001)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirela.d spune:

De cate ori nu am auzit chestia asta: "Eu ma rog acasa."
Adica voi nu faceti nici cel mai mic efort sa mergeti pana la Biserica dar aveti pretentii?
Si, de curiozitate, de unde stiti cati bani iau preotii? Sau ca Biserica nu ajuta?
Iar pentru cei care cred ca Biserica Ortodoxa nu face nimic pentru ei, de ce nu se convertesc? De ce isi boteaza copii? De ce nu fac ei slujbele acasa daca tot se roaga acasa? Am mai vazut asa ceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ligeea spune:

Mirela , tu deviezi discutia . Biserica e casa domnului nu a preotului paroh . Preotul -si nu cred ca indrumat de cel de sus e cel care in casa domnului cere si ia bani pentru ,,prestari sevicii .
Unde se duc acesti bani si de ce ? E legala perceperea acetor sume ?

De ce pentru acatiste in multe biserici ( sa nu zic majoritatea ca n-am fost in toate ) sunt preturi fixe , cine le da voie preotilor sa solicite bani pentru ,,prestatii sufletesti si dupa ce barem ?
Am fost in toamana trecuta la biserica ,,meterului manole -era coada de masinivenite la ,,sfintit si afis cu tariful 200.000 lei pentru prestatie
Pentru adita -eu nu neg cele scrise pe site-ul BOr dar cam la fel scrie si pe cel al Ministerului sanatatii , etc , cred ca mai importanta e perceptia la nivelul oamenilor decat declaratiile ofociale .
Iar la axest nivel , eu nu vad implicare



Mergi la inceput